Logo van VGM Breed in kleuren donkerblauw, paars en lichtblauw - de letters V,G,M plus tekst uw arbeidshygiënist.

Prijsvraag arbeidshygiëne - de uitslag....!!!!!!

VGM Breed - nieuws 1 november 2021 - Prijsvraag arbeidshygiëne - de uitslag....!!!!!!

Nieuws 1 november 2021:

Vol bewondering en trots hebben we al jullie inzendingen onder de spreekwoordelijke arbeidshygiënische loep genomen.

Een inzender is ons alle drie opgevallen. Deze inzender kreeg er geen genoeg van een diende maar liefst zeven slogans in. Bijzonder vonden wij te lezen: ‘De Arbeidshygiënische strategie? Die heb ik goed onder de knie’. Deze vergt dat een lezer wel weet wat ‘arbeidshygiënische strategie’ is. Wij zien dat ons vakgebied soms toch eerst nog een praktische uitleg nodig heeft. Onze keuze is daarom gevallen op Jeroen zijn meer laagdrempelige slogan die iedereen snel kan begrijpen:

‘Vies werken, ik heb er schoon genoeg van!’

Deze slogan is eenvoudig te onthouden en slaat spijker op zijn kop. Vaak denken mensen dat een beetje vuil geen probleem is. Men realiseert zich niet dat het werken in een vieze omgeving of zelf eventjes vieze handen krijgen op langere termijn schadelijk is voor de gezondheid. Deze slogan sluit aan bij de praktische werkwijze van Imke. Imke nodigt Jeroen dan ook graag uit om binnenkort bij een van haar stofmetingen mee te lopen.

‘Veilig en Gezond, zo houden we de cirkel rond.’

Deze mooie inzending van Ayoub uit België willen we ook uitlichten. Het is een slogan die uitermate geschikt is voor de systeemdenkers in ons midden. Aan de inzendingen hebben we gemerkt dat in ons netwerk veel veiligheidskundigen zitten. In Ayoubs slogan zullen de meer veiligheidskundig georiënteerde HSE, VGM en KAM coördinatoren zich zeker in herkennen. Arbeidshygiëne vergt een cyclische benadering. Ons vak houdt niet op bij enkel meten is weten. Onze ervaring is dat Plan, Do, Check, Act nog te weinig op arbeidshygiënische processen wordt gelegd. We zien ons vak graag ook meer expliciet terugkomen in klassieke PDCA georiënteerde veiligheidssystemen en een VCA en SCL. We hopen dat met deze slogan bedrijven ook aan de slag gaan én gezondheidsdoelen gaan stellen. België meets Groningen leek ons wel bijzonder. Daarom zouden we het leuk vinden als Ayoub eens een case voorlegt aan Hessel.

Tot slot, overduidelijke winnaar van de publieksprijs is Karel. Hij bedacht:

‘Samen sterk tegen ziek door werk!’

Foto van de omslag van het boek ‘Hoe zit dat nou? Zin en onzin over alledaagse gevaren’ van Tamara Onos - VGM Breed - nieuws 1 november 2021 - Prijsvraag arbeidshygiëne - de uitslag....!!!!!!

De verbinding die deze slogan uitstraalt in combinatie met het doel van ons vak wensen wij iedereen toe. We hebben nog een weg te gaan. Helaas zijn er jaarlijks, de getallen fluctueren wat, rond de 3.000 a 4.500 overlijdens doordat mensen op het werk aan gevaarlijke stoffen worden blootgesteld. Tevens ervaart 5 a 7% van de werknemers gezondheidsproblemen door lawaai op het werk. Werken in verbinding en het creëren van gezamenlijkheid sluit zeer goed aan bij de visie van Tamara. Zij geeft Karel graag een exemplaar van haar boek ‘Hoe zit dat nou? Zin en onzin over alledaagse gevaren’

Met vriendelijke groeten,

Imke Breedveld - www.vgmbreed.nl

Tamara Onos - www.arboadviesonos.nl

Hessel Holwerda - www.holwerda.pro


NIEUWS