Logo van VGM Breed in kleuren donkerblauw, paars en lichtblauw - de letters V,G,M plus tekst uw arbeidshygiƫnist.

Gehoorschade ongeboren baby onbekend risico

VGM Breed Nieuws - Gehoorschade ongeboren baby onbekend risico

Nieuws 17 februari 2022:

Gehoorschade ongeboren baby zwangeren is nog een vrijwel onbekend risico.

Bij mijn klanten, vaak lawaaiige productieomgevingen, werken in de regel merendeel mannen. Zo af en toe kom ik een vrouw tegen die in de productie omgeving werkt.

Zijn vrouwen zwanger dan is het belangrijk gehoorschade bij de baby in de buik te voorkomen. De buikwand is namelijk geenszins een pseudo gehoorbeschermer. Na de derde week van de zwangerschap begint het gehoor van de baby in de buik zich namelijk al te ontwikkelen. Vanaf ongeveer 20 weken zwangerschap is het gehoororgaan van de baby ontwikkeld.

Om onnodige risico 's te voorkomen is het vroegtijdig in zwangerschap verplicht werkplekken met een geluidbelasting van 80 dB(A) of hoger te beoordelen. Dit geldt als daggemiddelde waarde. Ook zijn piek geluiden hoger dan 112 Pa niet toegestaan. Dit is vastgelegd in de Arbowet.

Ook het causale verband met trillingen vergt een risico afweging. Hier is wel wat meer over bekend in de literatuur. Ook hiervoor is een grenswaarde van 0,25m/s2. Het kan ook zinvol zijn om de lichaamstrillingen bij autorijden van en naar werk mee te wegen in de nog mogelijke taakbelasting.

Aangeraden wordt om in de prille fase van de zwangerschap de arbeidshygiënische blootstelling en taakbelasting te inventariseren en evalueren. Hiervoor staan concrete grenswaarden in de Arbowet en e.e.a. kan dus redelijk eenvoudig worden getoetst.


NIEUWS